Sumarea raspunderii Guvernului pentru masurile de austeritate

Suntem in fata unor decizii care trebuie sa fie asumate, pentru a asigura prezentul si viitorul acestei tari. Poate ca niciodata in Romania nu au fost mai actuale cateva vorbe ale lui Abraham Lincoln: „Cred cu tarie in oameni. Daca le spui adevarul, ei te pot ajuta sa infrunti orice criza nationala”.
Ne aflam in cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani. Adevarul este ca in plan intern consumam mai mult decat producem.
Romania consuma mai mult decat produce si suntem in situatia de a face imprumuturi de miliarde.
„Daca nu reducem cheltuielile, vom ajunge la un deficit de 9,1% din PIB, ceea ce ar insemna ca Romania ar trebui sa imprumute 11 miliarde de euro.
Noi ne propunem sa avem un deficit bugetar de 6,8% in 2010.
Romania este parte a unui acord de imprumut cu FMI, CE si BM, insa banii nu sunt suficienti pentru acoperirea deficitului. Este necesara aplicarea programului de reducere a cheltuielilor bugetare. Daca nu facem acest lucru, ar insemna sa rupem acordul de finantare externa si sa fim in imposibilitatea de a finanta deficitul.
Platim acum iresponsabilitatea din perioada 2007-2008.
Uitati-va la ce se intampla in Europa. Spania a iesit pe piata externa si nu a reusit sa ia un euro pentru acoperirea deficitului. Grecia a incercat luni in sir sa ia bani de pe piata europeana.
Finantatorii externi nu mai finanteaza deficite. Tarile care nu au credibilitate nu mai obtin bani pentru a-si finanta deficitele, adica ceea ce consuma, mai mult decat ceea ce produc.
Ma veti intreba de ce nu ne imprumutam pe plan intern. In plan intern, nivelul de expunere al bancilor se apropie de limita de 20%.
Daca nu suntem credibili in plan extern, bancile-mama nu vor mai da bani filialelor din Romania.
Atata vreme cat consumam mai mult decat producem si avem nevoie sa ne imprumutam pentru a acoperi cheltuielile, riscam sa ajungem in incapacitate de plata si sa nu mai putem plati deloc salariile si pensiile.
Criza economica din 2009 ne-a aratat ce dezechilibre avem in cheltuielile bugetare.
Cetatenii romani se intreaba, pe buna dreptate, de ce estimarile de la sfarsitul anului trecut erau mai optimiste. De ce suntem nevoiti sa luam acum masuri aspre de austeritate. Primul raspuns: suntem in mijlocul unei crize economice, unei recesiuni economice fara precedent. Nimeni nu a putut prevedea acest nou varf al crizei. Uitati-va in jurul nostru: tarile UE strang cureaua si se grabesc sa isi reduca deficitele.”

A declarat Emil Boc in sedinta extraodinara a Parlamentului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s