Ce înseamnă să fii ortodox

Pornind de la o discuție avută cu ceva timp în urmă despre faptul că religia ortodoxă a tras în jos poporul român și l-au izolat de Occident, am tras câteva concluzii ce nu sunt pozitive la adresa ortodoxiei.

Pe lângă corupția ce domnește peste tot in tara noastră, inclusiv în religia „națională”, ortodoxia are câteva elemente care ne-a umbrit ca popor.

În primul rând religia ne-a izolat de restul lumii dezvoltate. Trebuie să recunoaștem, cel puțin din punct de vedere cultural am fost un popor marginalizat din cauza influenței ortodoxiei. Problema acestei religii fiind pe de o parte diferențele cu celelalte religii creștine dar și relația cu celelalte popoare de „dreaptă credință”. Principala problemă în a fi ortodox e aceasta, izolația de celelalte popoare. Dacă în cazul catolicismului, acesta este la fel peste tot și guvernat dintr-o singur loc, ortodoxia e împărțită în tot atâtea direcții câte popoare au adoptat-o credință majoritară. Diferențele dintre popoarele ortodoxe sunt la fel de mari în realitate că cele dintre ortodoxie și celelalte credințe, dovada fiind și apelativele similare „biserică soră” ale conducătorilor când de întâlnesc intre ei.

Dar problema care mă apasă cel mai mult e paradoxul ortodox. Eu m-am născut intr-o familie ortodoxă și am crescut alaturi de ortodocși, mai mult, am fost obligat fiind minor să merg la biserică, deși nu am rezonat cu „dreaptă credință” niciodată. N-am înțeles permisivitatea ortodoxă, fiind o religie care de numește dreaptă credință dar majoritatea credincioșilor sunt alcoolici, corupți și perverși. Nu vorbesc de cei care nu practica religia ci de cei care merg la biserică în fiecare duminică. Ce mă surprinde e părerea neoficială a celor implicați direct in fenomen. Suduitul sau injuraturile și blestemele sunt permise și de află pe limba tuturor, perversitatea e la toate colțurile bisericii, blestemele sunt mai comune ca rugaciunile iar biserica nu face nimic să schimbe asta.

Imposibilitatea BOR de a influența în bine gândirea și faptele credincioșilor mă face să cred că problema poporului român e inutilitatea religiei majorității.

O alta problemă a BOR e strictețea pe de o parte în domeniul financiar și permisivitatea în domeniul spiritual. Drept urmare, ironia e că ortodoxia stă foarte bine din punct de vedere material și foarte prost spiritual. Dacă unii preoți sunt dați afară pentru că nu-si fac targetul, niciun credincios nu e expulzat din cauza ororilor comise.

Dar nu numai conducerea bisericii e de vina pentru situația creată. Practicanții ortodocși sunt, în general mai păcătoși de cei care de rup de biserică. Un exemplu în acest sens e o colega, membra în Oastea Domnului, o parte mai religioasă a ortodoxiei, care la un moment dat spune în birou că e OK sa înjurăm, că doar suntem intre noi, ortodocșii.

Asta înseamnă să fii ortodox?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s